CE ESTE UN SISTEM FOTOVOLTAIC? AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE PANOURILOR SOLARE
Ai tot auzit vorbindu-se despre energie verde sau sustenabilitate, așa că a venit momentul să îți povestim mai multe despre cum funcționează un sistem fotovoltaic și care sunt avantajele de care te vei bucura, dacaîll vei implementa. Aceste alternative verzi sunt tot mai populare în întreaga lume. Germania, Italia, Olanda sau Spania – sunt doar cateva dintre țările din Uniunea Europeană care folosesc din plin energia solară. Dacă te întrebi unde se afla Moldova la acest capitol, afla că situația se prezintă din ce în ce mai bine. Asadar, a venit momentul să descoperim mai multe despre acest subiect.
Ce este un sistem fotovoltaic
În primul rând, trebuie să știi că un sistem fotovoltaic este compus din unul sau mai multe panouri solare care, în combinație cu un invertor și alte elemente, folosesc energia soarelui pentru a genera electricitate. Panourile solare au dimensiuni diferite, de la cele care pot fi instalate pe acoperisuri sau cele portabile până la cele masive, folosite în parcurile fotovoltaice.
Rolul panourilor solare
Să trecem mai departe și să vorbim de rolul panourilor solare. Principala lor misiune este aceea de a capta razele soarelui și de a le transforma în energie electrică. Sistemele fotovoltaice îți vor produce curent, pe care îl poți transmite în rețea sau stoca în acumulatoare.
Lista completa a elementelor din care este compus un sistem fotovoltaic cuprinde:
- Panouri fotovoltaice
- Structura de montaj a panourilor fotovoltaice
- Invertor solar
- Contor inteligent
- Modul de comunicatie
- Materiale pentru conexiuni
- Tablou electric curent continuu/curent alternativ
- Acumulatori
Utilizarea panourilor fotovoltaice
Utilizarea panourilor fotovoltaice presupune captarea cât mai eficientă a razelor soarelui. Le poți monta pe orice tip de acoperiș, dar, pentru a avea randament maxim, ar fi nevoie de un unghi de inclinare de 30° și să fie orientate către sud, est sau vest. Procesul de funcționare al panourilor solare este relativ simplu. Energia solară este captată de acestea și transformată în curent electric, printr-un proces numit efect fotovoltaic. Fiecare panou solar va produce o cantitate de energie și poate fi conectat cu alte panouri, pentru o eficiență crescută.
Electricitatea produsă de sistemele fotovoltaice este sub forma de curent continuu (DC). Cu toate că îl poți folosi pe multe dispozitive, cum ar fi telefonul sau laptopul, curentul continuu trebuie transferat în rețeaua electrică. Aceasta folosește curent alternativ (AC), iar aici apare necesitatea instalării unui invertor, care va transforma curentul continuu în curent alternativ. De asemenea, celelalte componente ale sistemului fotovoltaic au importanța lor. Modulul de comunicatie permite accesarea și informarea cu privire la activitatea întregului ansamblu. Materialele de conexiuni (porturi, switch-uri, cabluri) asigura transportul energiei, iar tabloul electric contorizează și contribuie la transformarea curentului continuu în curent alternativ.
Tipuri de panouri fotovoltaice
Dupa cum am mentionat deja, exista mai multe modele de panouri fotovoltaice, cu specificatii si compozitii diferite. După tehnologiile de fabricație, acestea pot fi încadrate în trei mari categorii:
- Panouri fotovoltaice monocristaline – dispun de cea mai avansată tehnologie existentă. Sunt de un negru intens, deoarece la realizarea lor este folosit un singur cristal de siliciu pur. Au cel mai ridicat grad de eficiență la captarea energiei solare, de aproximativ 20%.
- Panouri fotovoltaice policristaline – procesul de fabricare este mai simplu și mai puțin costisitor. Au forma pătrată și sunt compuse din fragmente de siliciu topit. Eficiența panourilor policristaline este ceva mai scăzută, de aproximativ 17%.
- Panouri fotovoltaice amorfe (tip film) – la fabricarea acestor tipuri de panouri se foloseste siliconul amorf, iar celulele lor au o capacitate de absorbție a luminii mult mai redusă, cuprinsă între 11%-13%.
Avantaje panouri solare
Cand vine vorba de avantajele panourilor solare, lista este destul de cuprinzatoare. In primul rand, energia produsa este gratuita. Iluminarea și încălzirea locuinței sau a apei menajere vor avea costuri foarte scăzute. În funcție de dimensiunile sistemului fotovoltaic folosit, economiile la facturile de curent pot fi foarte mari. Mai mult decat atat, în cazul în care sistemul generează mai multă energie decât poți consuma și ești legat la rețeaua electrică, surplusul poate fi exportat și vei fi recompensat pentru el.
In al doilea rand, panourile solare sunt ușor de montat si intretinut. Pot fi amplasate pe acoperișul locuinței sau chiar pe terenuri deschise. Au o durata de viata extinsa, de peste 20 de ani, iar mentenanta lor nu este deloc complicata. De asemenea, componentele care se deteriorează sau strica de-a lungul timpului pot fi înlocuite foarte ușor. Invertorul are o durata de viata ceva mai scăzută, cuprinsa intre 5 si 10 ani, deoarece funcționează continuu, pentru a converti energia solară în energie electrică. Celelalte elemente folosite pentru conexiuni si cablurile se pot deteriora și ele în timp, dar pot fi schimbate cu usurinta.
Nu in ultimul rand, un alt mare avantaj al panourilor și sistemelor fotovoltaice este reprezentat de reducerea poluării. Datorită faptului ca folosesc o sursa inepuizabila, așa cum este lumina soarelui, sunt considerate cele mai prietenoase soluții pentru mediu. Combustibilii clasici, precum gazele sau carbunii, cu ajutorul cărora se obține energia electrică, sunt resurse tot mai limitate, mai costisitoare și mai poluante.
Dezavantajele energiei solare
Fiecare invenție tehnologica vine și cu unele minusuri sau compromisuri. Dezavantajele energiei solare există, dar sunt mult mai mici în comparație cu beneficiile pe care le aduc. În primul rând, se poate vorbi despre costurile inițiale destul de mari, dar, cum popularitatea sistemelor fotovoltaice este pe un trend ascendent, cu timpul, prețurile vor fi tot mai mici. În cazul în care este necesară depozitarea energiei produse în acumulatori, costurile vor crește. Partea bună este că investiția se amortizează relativ repede.
Un alt dezavantaj ar putea fi reprezentat de eficienta panourilor solare, atunci când vremea este rea. Spre exemplu, randamentul lor va fi scăzut în zilele cu ploaie sau pe timp de iarnă. Și spațiul de depozitare necesar poate fi considerat un dezavantaj. Cu toate că le poți instala aproape oriunde (pe acoperis, pe terenuri), panourile solare ocupă suprafețe destul de mari.
Nu în ultimul rând, există și câteva substanțe toxice, folosite în procesul de fabricație, ceea ce afectează mediul. Și în acest caz, beneficiile sunt mai mari, deoarece energia solara este mai putin nocive, în comparație cu alte surse de energie.
Așadar, sistemele fotovoltaice îți vor aduce mai multe beneficii pe termen lung și reprezintă una dintre cele mai bune metode de producere a energiei. În timp, costurile vor fi aproape zero, iar mediul în care trăiești va fi mai puțin poluat.