POSIBILITĂȚILE DE FINANȚARE PENTRU PRODUCEREA ȘI CONSUMUL ENERGIEI REGENERABILE

Producerea și consumul energiei regenerabile sporește independența energetică a țării, obiținem o stabilitate economică și ne asigurăm afacerea de majorarea tarifelor la energia electrică.

Instalarea panourilor fotovoltaice devine o soluție eficientă atît pentru companii cît și pentru consumatorii casnici, ele pot fi instalate pe acoperiș sau pe teren (se permite statutul terenului cu destinație agricolă), există și panouri verticale care se pot instala în loc de gard.

Consumatorii casnici (persoanele fizice) îsi pot instala un sistem fotovoltaic calculat pentru a acoperi integral consumul propriu de energie electrică (capacitatea instalației medii pentru a acoperi consumul casnic este între 10 și 30 kW).

Special pentru consumatorii casnici companiile de microcreditare oferă finanțare sub condiții favorabile pentru instalatii fotovoltaice la cheie (+ posibilitatea de a instala sistema de încălzire pe electricitate). Aceasta este o oportunitate foarte bună care permite în loc să achităm facturile pentru electricitate și căldură/gaz să acoperim creditul, iar după 5 ani (perioada medie de recuperare a instalației) ne scutim total de plățile pentru facturi în asa mod ne asigurăm independența energetică a familiei pentru urmatorii 25 ani. Instalația maxim permisă pentru persoanele fizice este de 200 kW.

Furnizorul central de energie oferă opțiunea de contirizare neta, adică surplusul de energie produsă în zilele însorite vara îl putem folosi iarna cînd productivitatea panourilor este scazută.

Pentru companii (personele juridice): instalarea sistemului fotovoltaic de producere a energiei regenerabile devine tot mai oportun din punct de vedere a unei investiții. Scopurile sunt simple: acoperirea consumului propriu (pentru frgider industrial, depozite, linii de producere/ procesare…) sau vînzarea în rețea (la preț subvenționat).

Posibilitățile de finanțare pentru panourile fotovoltaice sunt:

1. CREDITE:

Linia de credit GEFF (BERD) cu destinația de a accelera dezvoltarea pieței tehnologiei verzi în Moldova. Oferă finanțare pentru instalațiile fotovoltaice atît pentru companii cît și pentru consumatirii casnici la condiții avantajoase:

  • până la 300.000 EUR pentru proiecte mici și clar definite, care includ echipamente și materiale performante din Selectorul de Tehnologie;
  • până la 5 mln. EUR pentru proiecte mai mari de eficiență energetică și energie regenerabilă în sectorul nerezidențial;
  • până la 500.000 EUR pentru proiecte mai mari de eficiență energetică și energie regenerabilă în sectorul rezidențial;

Sumele maxime ale sub-împrumutului nu trebuie să depășească 5 mln. EUR sau echivalentul în altă monedă. Rata dobînzii se stabilește individual la acordarea creditului (dobînda poate fi subvenționată).

Linia de credit EU4BUSINESS-BERD promovează investițiile ecologice. Pot fi accesate credite de la 5000 EUR până la 5 000 000 EUR. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani (după implementarea cu succes a proiectului și verificarea acestuia se achită un grant de 10%).

Programa “Livada Moldovei” este destinat producătorilor agricoli (instalații fotovoltaice pentru a acoperi consumul propriu). Oferă credite de la 5000 pînă la 5 000 000 (EUR) sau echivalentul in MDL. Rata dobânzii a acestui tip de creditare este de la 2,8% – 4,6% (EUR) și 6,5% – 9% (MDL) cu un termen de până la 10 ani cu perioada de grație pînă la 4 ani (+ aplicarea cotei “ZERO” la TVA la import și livrări locale, scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale).

2. GRANTURI:

ODIMM “eco IMM“ până la 200 000 MDL oferite sub formă de finanțare nerambursabilă pentru susținerea IMM în adoptarea practicilor de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor unde consumul de energie electrica în sinecostul produselor este mai mare de 50%.

3. SUBVENTII:

AIPA oferă subvenții pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile pînă la 50% din costul investiției eligibile subventionării (maxim 800 000 MDL/beneficiar).

IFAD acordă granturi pentru rambursarea partială a investiției în instalațiile fotovoltaice pentru întreprinderile sub orice formă juridică care desfășoară activitate agricolă. Suma finanțării nerambursabile este de pînă la 70% din costul instalației dar nu mai mult de 5000 USD pe beneficiar.

ANRE oferă statut de producător eligibil pe 15 ani pentru vînzare energiei regenerabile în rețea la preț subvenționat.

4. INVESTITOR:

Această metodă este implementată cel mai des pentru consutrucția parcurilor fotovoltaice cu scopul de vînzare a energiei regenerabile în rețea la prețuri subvenționate. Dacă dispui de teren, pregăteste un plan de afaceri, adaugă propunerea de atragere a investiției pe PROEX.MD de unde investitorii cointeresati vor lua legătura direct cu tine, iar planul de afaceri te va ajuta în procesul tratativelor.

În conformitate cu Legea nr. 160 din 12.07.2007 articolul 15 privind stimularea producerii de energie din resurse regenerabile statul susține producătorii de energie regenerabilă, prin aceasta obligindui pe distribuitorii locali de energie electrică (RED-NORD sau PREMIER ENERGY) să achiziționeze prioritar energia electrică de la producatorul local, după să o cunsume pe acea importată.

În suport pentru elaborarea planului de afaceri vine echipa PLAN.MD, care te va ajuta să alegi obțiunea de finanțare potrivită pentru istalația fotovoltaică, să estimezi șansele de obținere a finanțării, precum și oferirea unei consultanții gratuite (tel. de contact: 078094194info@plan.md sau www.plan.md ).